Колекция Dedoles x MIKLOSKO


Словашкият моден дизайнер Феро Миклошко създаде лимитирана лятна колекция заедно с Dedoles. Какво я прави специална?


Феро Миклошко е един от най-утвърдените модни дизайнери в Словакия. Почти всяка жена мечтае да притежава в гардероба си дреха, създадена от него, а словашките звезди с гордост се появяват на публични събития с негови модели дрехи. Известният дизайнер вложи много труд през тази година и заедно със словашката модна марка Dedoles създаде ексклузивната лятна колекция Miklosko X Dedoles.


Как попаднахте в света на модата?

Аз съм близко до модата още от много млад. Като дете бях прехласнат по шевните машини и производството на дрехи. Затова кандидатствах в Училището по изкуства и занаяти, което беше точно за мен. Аз съм професионален шивач на сценични костюми, така че имам и артистична основа. Проектирал съм костюми за театрални постановки и на теория, и на практика. Тази професия оказва влияние и на работата ми, тъй като моите модели съдържат елементи на театралност и шик. Благодарение на моето студио моите модели не само отразяват актуалните тенденции в модата. Те носят и елемент на театралност. Кандидатстването в Училището по изкуства и занаяти беше най-доброто решение в живота ми.


Вие създавате дрехи през последните 32 години и имате собствена марка от 24 години. За кои Ваши колекции най-много обичате да си спомняте?

Пандемията направи всичко малко по-трудно. През последната година загубихме част от нашата вътрешна креативност. Независимо от това аз опитах да не стоя на едно място и да остана в крак с модния бизнес зад граница. Големите модни дефилета се състояха въпреки пандемията и модните тенденции продължиха да се развиват. Всичко, което модните дизайнери в нашата страна можеха да направят, беше да се опитват да оцеляват. Не можах да организирам моите модни дефилета, което обикновено се случваше два пъти в годината. Не бих казал, че се гордея с някоя колекция повече, отколкото с другите. Всяка колекция си има своя история, свое пространство и своя собствена визия. Когато си спомням за миналите ми модни дефилета, ми е трудно да повярвам колко красиви неща бяха създадени. Имам предвид не само моите неща, но и тези на колегите. Липсва ми атмосферата на модните дефилета и ентусиазма на зрителите, които ги посещаваха. Дизайнерите създаваха изумителни колекции. Сега ще бъде по-трудно да се върнем към старите дни. Вероятно ще започна с онлайн събития, както всички останали. Обратната връзка, която дизайнерите получават от публиката, сега ще бъде под формата на имейли и текстови съобщения. Но все пак това е добро насърчение. Това, с което наистина се гордея, е фактът, че нито една дреха от моите колекции не стои окачена на закачалка в студиото ми. Най-големият ми успех е това, че винаги всичко се продава. Това ме прави най-щастлив.


Това е първият случай, в който Dedoles си сътрудничи с именит моден дизайнер, и това сте Вие. Как започна това сътрудничество?

Началото на нашето сътрудничество е много забавно. Аз бях този, който потърси Dedoles, а не обратното. 😊 Когато разглеждах уеб сайта на Dedoles, бях удивен, че те не просто продават чорапи, но и много други продукти. Направи ми впечатление, че подготвят нова колекция от бански костюми и бельо, които много харесах. Помислих си, че винаги можем да направим заедно колекция от чорапи. Но по-скоро бях привлечен от идеята да направим лятна колекция с тази прогресираща словашка компания, която използва три танцуващи хамстера като основни звезди в рекламната си кампания. Удивително е как хамстерите могат да оставят такъв отпечатък в съзнанието, че да започнеш да следиш по-отблизо компанията, която те представят. Станах почитател на Dedoles и започнах да си мисля, че нашето сътрудничество може да проработи много добре. Много съм щастлив, че си партнираме.


Как оценявате сътрудничеството с Dedoles относно тази нова колекция?

Опитахме се да си представим какъв ще бъде цялостният изглед на колекцията. Искахме да създадем дамски и мъжки бански костюми и да добавим плажни аксесоари като шапки – модерен елемент, който може да се носи през цялата година, плажни чанти, ризи-рокли, и последно, но не по важност, плажни чехли. За мен от първостепенно значение е колекцията да носи моя подпис. Преди известно време създадох колекция в черно и бяло, която беше много популярна сред почитателите на модата. Проектирах мотивите в черно и бяло, когато моята марка отбеляза своята 20-а годишнина. Променихме малко тези мотиви, за да бъдат по-актуални и да се впишат в лятната колекция. Исках моята марка да добие популярност и зад граница, не само в Словакия. Dedoles развива дейност в двадесет европейски държави, така че премахнах изображението на лицето си от моделите, тъй като клиентите зад граница не ме познават. Търсехме общ елемент и понеже Dedoles използва неонови цветове в тазгодишната си лятна колекция, добавихме малко неоново зелено към основната комбинация от черно и бяло. Освен това дамските бански костюми и шапките са с две лица и могат да се носят по различни начини. Хората могат да си играят с тези продукти и да създават оригинални тоалети. Смятам, че и жените, и мъжете ще похарчат парите си добре.


Какво Ви мотивира и вдъхновява, когато проектирате нова колекция?

Винаги разглеждам колекциите на любимите ми дизайнери. Разглеждам новостите и марките, които са ми най-интересни, откроявам елементите и ги свързвам с актуалните тенденции. След това използвам тези идеи за моята клиентела. Адаптирам ги и ги променям по мой собствен начин. Създаването на нова колекция е много приятно, въпреки че е дълъг процес. Най-трудната част е създаването на първия модел. Най-често дори не го показваме на дефилетата, но понякога обичам да представя и него. 😊


Известен сте с това, че обичате да използвате комбинацията черно и бял в моделите си. Какво Ви вдъхнови за тази колекция?

Наистина харесвам комбинацията черно и бяло, това е идеалната цветова комбинация за мен и моята работа. Освен това хората се чувстват удобно с нея. Смесих черното и бялото и така се роди тази лятна колекция. Тези модели не са просто бели модели с чери мотиви, нещата са много по-дълбоки от това. Както казах, използвах моите стари мотиви, но ги модифицирах за целите на това сътрудничество. Те са оригинални и са идеални за Dedoles. Мотивът, който включва изображение на лицето ми, може също да види дневна светлина, ако получим положителни отзиви.