Шареното чорапено предизвикателство 2022

Включи се в Шареното чорапено предизвикателство, което празнува човешката уникалност.

Какво представлява Шареното чорапено предизвикателство?

#SharenoChorapenoPredizvikatelstvo се провежда ежегодно на 21 март и е свързано със Световния ден на хората със синдрома на Даун. На този ден носим два различни чорапа, за да отпразнуваме човешката уникалност.

Целта на предизвикателството е да се подобри разбирането по отношение на хората със синдрома на Даун.. Тяхното приемане от обществото, възможностите за редовно обучение или за намиране на работа все още срещат затруднения. Чрез споделяне на информация и положителни примери от личния опит на всеки от нас можем да отхвърлим предразсъдъците и да помогнем тези хора да станат равноправни членове на обществото и да осъществят мечтата си – да водят пълноценен живот.


  

Как можеш да се включиш?

Всичко, което трябва да направиш, е да обуеш два различни чорапа на 21 март, да направиш снимка и да я споделиш в социалните мрежи с хаштаг #SharenoChorapenoPredizvikatelstvo.

По този начин заедно можем да подобрим разбирането и уважението към различията.Включи се в Шареното чорапено предизвикателство и покажи на света, че подкрепяш приобщаването!


#InclusionMeans #SharenoChorapenoPredizvikatelstvo #SockChallenge #WorldDownSyndromeDayКакво означава ПРИОБЩАВАНЕТО за теб?

Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания (UNCRPD) призовава за пълно и ефективно участие и приемане в обществения живот на хората със синдрома на Даун. Въпреки това хората със синдрома на Даун все още се натъкват на редица препятствия и предразсъдъци.


Приобщаващо образование

Приобщаващото образование подкрепя разнообразието сред учащите, които се учат да бъдат по-толерантни помежду си. То помага за преодоляване на предразсъдъците и бариерите и позволява на хората с увреждания, включително на тези със синдрома на Даун, да създават приятелства за цял живот.

Спорт

Спортът е най-добрият начин за популяризиране на приобщаването, тъй като спомага да оценим уникалността на всеки от нас. Много талантливи и успешни атлети със синдрома на Даун доказват, че не е задължително тяхното състояние да възпрепятства успеха.

Приобщаваща заетост

Хората със синдрома на Даун също желаят да работят, но не винаги имат такава възможност – и това е грешка! Всеки човек заслужава да получи възможност да работи, дори и само за няколко часа. Продуктивността на един работник с увреждане вероятно няма да е на същото ниво като на останалите, но работодателите трябва да приемат това. Въпреки това хората със синдрома на Даун са сред най-искрените и лоялни служители и тяхното положително въздействие в екипа е много по-ценно.
Защо чорапи?

Носенето на два различни чорапа стана символ на Световния ден на хората със Синдром на Даун, защото хромозомата има формата на чорап.

Датата 21 март също е символична, защото хората със Синдром на Даун имат допълнително копие от 21-вата хромозома. Вместо две копия от нея, те имат три. Тази генетична аномалия се нарича още тризомия 21.

Но въпреки че имат нещо в повече, те не се хвалят с това!Можеш да помогнеш на хората със синдрома на Даун, като си закупиш чорапи.


Dedoles подкрепя Международната организация на хората със синдрома на Даун и Европейската асоциация на хората със синдрома на Даун.

Поради ситуацията в Украйна взехме решение да подкрепим и Украинската асоциация на хората със синдром на Даун.


Какво щеше да се случи, ако хората със Синдром на Даун управляваха света?

- Обичта, прегръдките и грижата за другите щяха да станат най-обичайното нещо.

- Щяхме да се научим да се радваме на малките неща и да обичаме живота безусловно.

- Хората щяха да са по-искрени.

- Всичко щеше да е спретнато и подредено.

- Влаковете и самолетите щяха да пристигат навреме, работното време щеше да е за работа, а ваканциите за почивка.

- Хората, които говорят със себе си, щяха да се приемат като разсъдливи и креативни.